de 90-jarige vrouw die leeft in een vingerknip
 
  • Tussenland
  • Blog: lees een verhaal

de 90-jarige vrouw die leeft in een vingerknip

Om inspiratie op te doen voor de nieuwe voorstelling Tussenland, spreken de makers van PS|theater met ‘decennials’: Leidenaren die dit jaar hun 10e, 20e, 30e, 40e, 50e, 60e, 70e, 60e, 70e, 80e, 90e of 100e verjaardag vieren. Hoe beleven zij dit kroonjaar? Komt er een groot feest? Welke gebeurtenissen hebben de afgelopen tien jaar hun leven het meest beïnvloed? Hoe ziet hun leven er over tien jaar uit? Dit keer: de 90-jarige vrouw die leeft in een vingerknip.

We bladeren door oude fotoboeken. Ze wijst op foto’s van haar grootouders en hun café in Roelofarendsveen. Van het huwelijk van haar ouders in 1927 en haar geboorte in 1928. “Wel snel, maar niet te snel”. Van haar broer die als missionaris in Brazilië een heel ander leven is gaan leiden dan zij. Het huwelijk met haar man die ze nog elke dag mist. “Dat als ik iets mee maak dat ik hem dat wil vertellen. Of als ik een raar geluid hoor in huis en dat ik hem dat dan niet kan vragen wat dat is.” En volop foto’s van haar dochters. “Ik heb mijn best gedaan en het zijn mooie mensen geworden”, zegt ze. En: “Zij zijn gegroeid en wij zijn met hen meegegroeid”.

Het gezin was altijd overtuigd en actief katholiek geweest. Op een dag stonden ze klaar om naar de kerk te gaan. Op dat moment zei een van de dochters: ‘ik ga niet mee’. “Mijn man wist niks te zeggen en keek haar alleen maar verbaasd aan. Dus moest ik iets zeggen. ‘Goed, jij blijft thuis, dan kun je op de kleintjes passen. Dan horen we straks wat er aan de hand is’. Dat werd een gesprek van meer dan anderhalf uur waarin ze heel goed onderbouwde waarom ze niet meer naar de kerk wilde. En hebben wij haar gelijk gegeven. Wij zijn uiteindelijk ook steeds minder naar de kerk gegaan.”

De 90-jarige vrouw leeft, net als de 80-jarige vrouw, van dag tot dag. “Weet je”, zegt ze. “Er liggen zoveel eeuwen voor ons. En er komen zoveel eeuwen nog na ons. Het leven is eigenlijk maar een vingerknip. En in die vingerknip moet ‘het’ allemaal gebeuren.” Die mag wat ons betreft op een tegeltje.

de 90-jarige vrouw die leeft in een vingerknip

Tussenland

De verhalen van de decennials gebruikten we als inspiratie op Tussenland, onze voorstelling die in de zomer van 2018 te zien was bij De tuin van de smid in Polderpark Cronesteyn. 

Lees ook het verhaal van de 10-jarige, de 20-jarige, de 30-jarige, de 40-jarige, de 50-jarige, de 60-jarige, de 70-jarige, de 80-jarige en de 100-jarige

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK