PS | theater

PS|theater, het stadsgezelschap van Leiden

PS|theater is het stadsgezelschap van Leiden. In de stad, de regio en daarbuiten maken wij locatietheater, muziek, podcasts en spellen. Als theatermakers staan wij midden in de samenleving en bevragen onze stadsgenoten over het samenleven hier en nu. Onzeproducties en projecten spelen op plekken waar het verhaal van vandaag gemaakt wordt: op een stadsplein in het historische centrum van Leiden, in een woonkamer in de Fortuinwijk, in de kantine van de voetbalvereniging, de meeting room van een internationaal bedrijf of een weiland in het Groene Hart. Hierin vertellen wij verhalen die zich in jouw straat afspelen en gaan over de stand van het land.

De komende jaren nemen wij in allerlei projecten het systeem rondom kansenongelijkheid onder de loep. Van een middelbare school klas tot het loket van een woningcorporatie, van de fusie van een studentenhuis tot de keukentafel van een eenoudergezin: met theatrale meet-ups en grootschalige locatievoorstellingen zoeken wij uit hoe dit hardnekkige systeem gekraakt kan worden.

PS|theater, thuis in Leiden en de blik op de wereld
Sinds de oprichting in 2010 kiezen wij ervoor om midden in de stad en de omliggende dorpen te staan. De Leidse regio is ons onderzoeksgebied, werkterrein, podium en partner. De stevige verankering in Leiden betekent niet dat we met de rug naar de rest van Nederland toestaan. Juist niet. Leiden is, als middelgrote stad met regiofunctie, de uitgelezen proeftuin om maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland te onderzoeken. Dit zorgt ervoor dat onze projecten steeds vaker door heel Nederland spelen en er op onze tribune niet alleen Leienaren en Leidenaren zitten, maar mensen uit het hele land.

PS|theater, anno 2010
In 2010 kochten wij een oude bakfiets, monteerden daar een tafel op en fietsten ermee door Leiden. We gingen op zoek naar alles wat leeft en beweegt in de stad. Zo ontmoetten we paradijsvogels en boze burgers, hoorden verhalen van doorgewinterde Leidenaren en verdwaalde nieuwkomers. Geïnspireerd hierop maakten wij in de jaren daarop locatieproducties en uiteenlopende artistieke projecten. In 2020 vierden we ons 10-jarig bestaan met een grote openluchtexpositie op de Garenmarkt in Leiden. Naast scènefoto’s van producties in onder andere de Pieterskerk, op Begraafplaats Groenesteeg of de Meelfabriek blikten we met tien Leidenaren terug op 10 jaar PS|theater en maakten hier podcasts van.

PS|theater wordt meerjarig ondersteund door de Gemeente Leiden.

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur en de Regeling optreden tegen ongewenste omgangsvormen, via het Meldpunt Mores.
PS|theater is lid van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en Kunsten '92.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK