de 100-jarige vrouw die niet kan slapen ‘s nachts
 
  • Tussenland
  • Blog: lees een verhaal

de 100-jarige vrouw die niet kan slapen ‘s nachts

Om inspiratie op te doen voor de nieuwe voorstelling Tussenland, spreken de makers van PS|theater met ‘decennials’: Leidenaren die dit jaar hun 10e, 20e, 30e, 40e, 50e, 60e, 70e, 60e, 70e, 80e, 90e of 100e verjaardag vieren. Hoe beleven zij dit kroonjaar? Komt er een groot feest? Welke gebeurtenissen hebben de afgelopen tien jaar hun leven het meest beïnvloed? Hoe ziet hun leven er over tien jaar uit? Dit keer: de 100-jarige vrouw die niet kan slapen 's nachts.

Verrassend kwiek zoeft de 100-jarige met haar rollator van keuken naar huiskamer met de koffie en de koekjes. Dan schuift ze aan tafel en vertelt over een eeuw lang leven. Hier zit iemand die geboren is in het jaar 1918. Laat dat even inwerken. 1918. Dat is het jaar dat de Eérste Wereldoorlog tot een einde kwam. Het Kooipark was er nog niet. En voor het eerst vinden er parlementsverkiezingen plaats met algemeen kiesrecht voor mannen.

Dit is een 100-jarige, zoals de 10-jarige voor zich moet zien: wat krakkemikkig, maar wel met regelmatig bezoek van kinderen en kleinkinderen. Ze kan misschien niet altijd meer de draad van het gesprek volgen en ze komt niet veel meer buiten. Maar ze woont nog in haar eigen huis en is helder. En, misschien is dat nog wel het mooiste om te zien, in haar ogen zie je nog steeds die levenslustige jonge vrouw van toen. Zo wil iedereen wel 100 worden, zou je denken.

Overdag dommelt ze vaak voor de televisie in slaap. Ze kan simpelweg haar ogen niet open houden. Maar ’s nachts kan ze de slaap niet vatten. Dan drijven de herinneringen aan vroeger steeds maar langs. Aan een vrolijke jeugd vol buitenspelen in de Kooi. Aan haar ouders en haar tien broers en zussen. Aan de ontmoeting met haar man tijdens de bevrijding met wie ze zo’n mooi leven heeft gehad. Er is zoveel om op terug te kijken. Maar ook zoveel om te missen. Haar ouders, haar broers en zussen en haar lieve, lieve man.  

de 100-jarige vrouw die niet kan slapen ‘s nachts

Tussenland

De verhalen van de decennials gebruiken we als inspiratie op Tussenland, onze voorstelling die van 14 augustus tot en met 2 september te zien is bij De tuin van de smid in Polderpark Cronesteyn. In Tussenland maken tien mannen na tien jaar de balans op. Ze maken gehakt van oud zeer en smeden plannen voor wat komen gaat. Want dat het vanaf morgen anders is, dat is zeker. Lees hier meer over de voorstelling. 

Lees ook het verhaal van de 10-jarige, de 20-jarige, de 30-jarige, de 40-jarige, de 50-jarige, de 60-jarige, de 70-jarige, de 80-jarige en de 90-jarige. 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK