de 10-jarige jongen die 100 gaat worden, als de aarde dat redt
 
  • Tussenland
  • Blog: lees een verhaal

de 10-jarige jongen die 100 gaat worden, als de aarde dat redt

Om inspiratie op te doen voor de nieuwe voorstelling Tussenland, spreken de makers van PS|theater met ‘decennials’: Leidenaren die dit jaar hun 10e, 20e, 30e, 40e, 50e, 60e, 70e, 60e, 70e, 80e, 90e of 100e verjaardag vieren. Hoe beleven zij dit kroonjaar? Komt er een groot feest? Welke gebeurtenissen hebben de afgelopen tien jaar hun leven het meest beïnvloed? Hoe ziet hun leven er over tien jaar uit? Dit keer: de 10-jarige jongen die 100 gaat worden, als de aarde dat redt.

Hij vindt het wel gaaf: 10 worden. “Je krijgt voor het eerst in je leven twee getallen”, zegt de kersverse jarige Job. Dan ben je al 10 jaar op deze wereldbol en dat is al best heel veel. Nou ja, in vergelijking met iemand die 100 jaar is, is dat niets. Dat realiseert hij zich natuurlijk best. Een 100-jarige heeft al veel meer meegemaakt.

Hij ziet zichzelf ook wel 100 worden. Dan is hij weliswaar krakkemikkig, maar hij wordt wel een leuke 100-jarige. En dan komen de kinderen en de kleinkinderen vaak op bezoek. 

Dan moet de aarde natuurlijk nog wel bestaan. En aangezien wij met de aarde omgaan alsof het een plastic bekertje is, alsof die hele wereldbol niet belangrijk is voor ons, kan het best zo zijn dat de wereld in zijn leven nog vergaat. Voor hemzelf vindt de 10-jarige dat misschien niet eens zo erg. Hij is dan zelf waarschijnlijk al heel oud. Maar zijn kinderen en kleinkinderen hebben daar wel last van. En dat vindt hij wel erg.
 

de 10-jarige jongen die 100 gaat worden, als de aarde dat redt

Tussenland

De verhalen van de decennials gebruiken we als inspiratie op Tussenland, onze voorstelling die van 14 augustus tot en met 2 september te zien is bij De tuin van de smid in Polderpark Cronesteyn. In Tussenland maken tien mannen na tien jaar de balans op. Ze maken gehakt van oud zeer en smeden plannen voor wat komen gaat. Want dat het vanaf morgen anders is, dat is zeker. Lees hier meer over de voorstelling. 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK