de 20-jarige vrouw die koos voor de hoop en daarmee voor de pijn
 
  • Tussenland
  • Blog: lees een verhaal

de 20-jarige vrouw die koos voor de hoop en daarmee voor de pijn

Om inspiratie op te doen voor de nieuwe voorstelling Tussenland, spreken de makers van PS|theater met ‘decennials’: Leidenaren die dit jaar hun 10e, 20e, 30e, 40e, 50e, 60e, 70e, 60e, 70e, 80e, 90e of 100e verjaardag vieren. Hoe beleven zij dit kroonjaar? Komt er een groot feest? Welke gebeurtenissen hebben de afgelopen tien jaar hun leven het meest beïnvloed? Hoe ziet hun leven er over tien jaar uit? Dit keer: de 20-jarige vrouw die koos voor de hoop en daarmee voor de pijn

De 20-jarige die wij spraken is niet een heel typische 20-jarige. Een 20-jarige die feestjes afgaat, die studeert, die aan het eind van haar geld nog een beetje maand over heeft, die zorgeloos de dagen aaneenrijgt en juichend de toekomst in rent. Nee, deze 20-jarige deelt haar dagen heel secuur in en dat heeft alles te maken met een vervelend ongeluk tijdens de gymnastiekles een aantal jaar terug.

Als gevolg daarvan heeft ze pijn. De ene dag meer dan de andere dag, maar het is er altijd.  En dus moet ze er altijd rekening mee houden. Met vriendinnen een ijsje eten, betekent eerst bedenken hoe ver het fietsen of lopen is, of ze daar wel of niet kan zitten en of de vermoeidheid haar plannen voor de volgende dag niet in de war schopt. Haar blik op de stad, met alle mogelijke routes en voorzieningen, wordt gekleurd door de gesteldheid van haar lichaam.

Toen ze haar middelbare school afmaakte, kwam haar arts met een voorstel. Een jaar lang heel intensief revalideren om haar situatie wellicht iets beter te maken. Geen garanties, behalve dan: dit is dan alles wat we kunnen doen. Misschien wordt de pijn een beetje minder, misschien veel minder, maar hoe dan ook, de situatie aan het eind van het jaar is dan de situatie voor de rest van het leven.

De 20-jarige koos er voor om dat niet te doen. Voor haar was dit een keuze voor de hoop. Namelijk de hoop dat er in de komende 10 jaar nog een volledig herstel plaats vindt. En dat ze dan altijd gewoon ijsjes met vriendinnen kan eten.

de 20-jarige vrouw die koos voor de hoop en daarmee voor de pijn

Tussenland

De verhalen van de decennials gebruiken we als inspiratie op Tussenland, onze voorstelling die van 14 augustus tot en met 2 september te zien is bij De tuin van de smid in Polderpark Cronesteyn. In Tussenland maken tien mannen na tien jaar de balans op. Ze maken gehakt van oud zeer en smeden plannen voor wat komen gaat. Want dat het vanaf morgen anders is, dat is zeker. Lees hier meer over de voorstelling. 

Lees ook het verhaal van de 10-jarige, de 30-jarige, de 40-jarige, de 50-jarige, de 60-jarige, de 70-jarige, de 80-jarige, de 90-jarige en de 100-jarige

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK