de 50-jarige vrouw die voortaan alles zegt
 
  • Tussenland
  • Blog: lees een verhaal

de 50-jarige vrouw die voortaan alles zegt

Om inspiratie op te doen voor de nieuwe voorstelling Tussenland, spreken de makers van PS|theater met ‘decennials’: Leidenaren die dit jaar hun 10e, 20e, 30e, 40e, 50e, 60e, 70e, 60e, 70e, 80e, 90e of 100e verjaardag vieren. Hoe beleven zij dit kroonjaar? Komt er een groot feest? Welke gebeurtenissen hebben de afgelopen tien jaar hun leven het meest beïnvloed? Hoe ziet hun leven er over tien jaar uit? Dit keer: de 50-jarige vrouw die voortaan alles zegt.

Ze beschrijft zichzelf als kind als een ‘superstoere Pippi Langkous’. Ze komt uit een zeer sportief gezin met ijzersterke ouders. Maar dat was vooral de buitenkant. Aan de binnenkant was ze eigenlijk een heel sensitief meisje dat ook bang was, om alleen te slapen bijvoorbeeld. Maar voor die gevoelens was maar weinig ruimte toen. Dat was niet stoer.

Toen zij eenmaal zelf moeder werd, nam zij de angsten van haar kinderen heel serieus. Maar ook toen kregen haar eigen gevoelens nauwelijks de ruimte. Ook toen zij borstkanker kreeg, wilde zij vooral stoer blijven. Voor haar kinderen de ijzersterke moeder, zoals haar moeder was. Voor de artsen de meest ideale patiënt. Ze paste de sportieve discipline toe op het overwinnen van haar ziekte en wilde vooral niemand tot last zijn.

Ze heeft zich haar hele leven, zowel in het gezin als daarbuiten, gestort op het welzijn van andere mensen. Daar is ze trots op. Terecht. Zij kan aan het eind van haar leven zeggen: ‘ik ben iemand die betekenisvol kon zijn voor iemand anders’.

Achteraf realiseert ze zich dat ze misschien juist het verkeerde voorbeeld heeft gegeven door de stoere Pippi Langkous te blijven tijdens haar ziekte. Ze wilde haar kinderen behoeden, maar daardoor heeft ze haar sensitieve kant wéér geen ruimte gegeven. Terwijl ze haar kinderen wil meegeven dat die kwetsbaarheid wel degelijk serieus genomen mag worden. Maar hoe doe je dat als je dat nooit geleerd hebt van je ouders? Voor de komende tien jaar heeft ze zich dan ook serieus voorgenomen: 'voortaan zeg ik wat ik wil. Geen geheimen meer.'

de 50-jarige vrouw die voortaan alles zegt

Tussenland

De verhalen van de decennials gebruikten we als inspiratie op Tussenland, onze voorstelling die in de zomer van 2018 te zien was bij De tuin van de smid in Polderpark Cronesteyn. 

Lees ook het verhaal van de 10-jarige, de 20-jarige, de 30-jarige, de 40-jarige, de 50-jarige, de 60-jarige, de 70-jarige, de 80-jarige, de 90-jarige en de 100-jarige.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK