de 80-jarige vrouw die het allemaal wel ziet
 
  • Tussenland
  • Blog: lees een verhaal

de 80-jarige vrouw die het allemaal wel ziet

Om inspiratie op te doen voor de nieuwe voorstelling Tussenland, spreken de makers van PS|theater met ‘decennials’: Leidenaren die dit jaar hun 10e, 20e, 30e, 40e, 50e, 60e, 70e, 60e, 70e, 80e, 90e of 100e verjaardag vieren. Hoe beleven zij dit kroonjaar? Komt er een groot feest? Welke gebeurtenissen hebben de afgelopen tien jaar hun leven het meest beïnvloed? Hoe ziet hun leven er over tien jaar uit? Dit keer: de 80-jarige vrouw die het allemaal wel ziet.

“Ik vier mijn verjaardag niet”, zegt de 80-jarige vrouw. “Ik vind dat niet belangrijk. Alleen om de tien jaar. Dus ik vier mijn negentigste pas weer. Ik leef nu van de ene dag naar de andere. Ik zie het allemaal wel.” Zo kijkt ze ook terug op haar leven. “Vroeger plande je niet zo. Je kreeg verkering, je trouwde, je stopte met werken, kreeg kinderen. Zo gaat alles z’n gangetje.”

Dat klinkt als een hele luchtige we-zien-het-wel-instelling van de 80-jarige, maar het blijkt niet helemaal waar. In het gesprek komt toch ook vaak de ouderdom en de dood ter sprake. “Als ik maar geen wrak wordt”, zegt ze meerdere malen. “Ik zie ze allemaal in de krant verschijnen, mensen van mijn geboortejaar.” Ook die avond gaan ze naar weer een afscheid. Zoals een 30-jarige aan de lopende band bruiloften afloopt en kraambezoeken pleegt, zo sluipt de agenda van de 80-jarige vol met uitvaarten. “Tja, als je tachtig bent, komt dat allemaal wel dichterbij”, zegt ze en haalt haar schouders nog eens op. Ze maakt zich niet zo druk. Ze ziet het allemaal wel.

de 80-jarige vrouw die het allemaal wel ziet

Tussenland

De verhalen van de decennials gebruiken we als inspiratie op Tussenland, onze voorstelling die van 14 augustus tot en met 2 september te zien is bij De tuin van de smid in Polderpark Cronesteyn. In Tussenland maken tien mannen na tien jaar de balans op. Ze maken gehakt van oud zeer en smeden plannen voor wat komen gaat. Want dat het vanaf morgen anders is, dat is zeker. Lees hier meer over de voorstelling. 

Lees ook het verhaal van de 10-jarige, de 30-jarige, de 40-jarige, de 50-jarige, de 60-jarige, de 70-jarige, de 80-jarige, de 90-jarige en de 100-jarige.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK