Landen op nieuwe grond
 
  • WIMBY
  • Blog: lees een verhaal

Landen op nieuwe grond

Afgelopen week leerde ik op het Leiden Bio Science Park Radhika kennen. Ze werkt bij BaseClear, een bedrijf waar wij met onze keet en ons project een week te gast waren. Radhika was op onze uitnodiging ingegaan om met haar te spreken over wie ze is, waar ze vandaan komt en hoe ze hier beland is. 

Door Rian Evers

Ze zit tegenover me en vertelt me over haar geboortestad, haar passie voor de wetenschap, haar liefde voor haar ouders en haar reis naar Nederland. 19 jaar is ze als ze voor het eerst op een vliegtuig stapt. Alleen. Ze weet het nog precies. Hoe koud het is als ze landt, ondanks dat het augustus is; hoe ze handschoenen aantrekt en zichzelf in sjaals wikkelt. Hoe ze moet zoeken naar de goede trein, vervolgens de nachtbus. Ineens vindt ze zichzelf op Nederlandse grond; een heel andere grond dan ze tot dan toe gekend heeft… 

Ik weet precies wat ze bedoelt. 

11 september 2001: vers geland na mijn allereerste vlucht. Alsof ik een oven inloop. 

Druk. Onoverzichtelijk. Zo veel mensen. Zo ontzettend veel mensen. Achter de dranghekken heeft zich een eindeloze menigte verzameld. Iedereen praat tegelijkertijd en hard en ik kan niemand verstaan. Er hangen geuren in de lucht die ik nooit eerder geroken heb en die ik nergens kan plaatsen.

Klam, verbaasd en moe vind ik uiteindelijk wat jongeren met het bordje van mijn school. Ze vangen me op. Ik ben geland. In Mumbai. Hier sta ik ineens op Indiase grond. Een grond van een hele andere orde dan ik tot dan toe gekend heb… 

Het zijn soms wonderlijke gesprekken die plaatsvinden in de keet sinds we in het Leiden Bio Science Park zijn. Van over de hele wereld zijn mensen naar hier gekomen, en nemen ze plaats tegenover ons. Het is ontwapenend om mensen te zien glinsteren bij vragen die hen terugbrengen naar plekken waar ze soms als jaren niet meer geweest zijn, om ze liedjes te horen meezingen van vroeger, om ze te horen praten over de door hun zo gemiste cuisine van thuis en hun favoriete tradities. En dat zo’n gesprek meer is dan eenrichtingsverkeer blijkt bijvoorbeeld uit mijn gesprek met Radhika.

Temidden van de ondoorgrondelijke gebouwen en de onbegrijpelijke complexiteit van het Leiden Bio Science Park vinden Radhika en ik onszelf terug bij haarscherpe herinneringen aan landen op nieuwe grond; elkaars grond. Ineens lijken onze werelden intrinsiek verbonden: hetzelfde verhaal, maar dan andersom. Ying meets yang. En dat op een doodnormale dag op het Bio Science Park. 

Mocht je nieuwsgierig zijn naar het verhaal van Radhika, luister dan hier de podcast die wij maakten. En kom naar de voorstelling! Tot 6 mei krijg je 20% vroegboekkorting.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK