Over WIJ, DE STAD

Stel: je gaat meedoen met een spelletje. Maar op de dobbelsteen die je krijgt staan alleen maar enen en tweeën. Een andere speler heeft een dobbelsteen met vijven en zessen. Iedereen snapt dat dat geen eerlijke manier van samen spelen is.

Toch is dit precies hoe de samenleving op het moment lijkt te zijn ingericht. De afgelopen jaren zijn er volop rapporten en artikelen van journalisten, sociologen en politicologen verschenen over kansenongelijkheid. De cijfers en de statistieken liegen er niet om: het gaat niet de goede kant op met kansengelijkheid in Nederland. De kloof tussen kansarm en kansrijk verdeelt de maatschappij in dubbeltjes en kwartjes, in winnaars en verliezers. Want: als de één geboren wordt met een dobbelsteen met alleen maar enen en tweeën terwijl er op de ander van het begin af aan al vijven en zessen op staan, hoe kunnen we dan samen het spel van onze samenleving op een gelijkwaardige en eerlijke manier spelen? Wat gebeurt er nu het verschil tussen de kansrijke en kansarme dobbelstenen alsmaar groter lijkt te worden?

Als stadsgezelschap staan wij midden in de samenleving en zijn wij steeds op zoek naar de verhalen die nu leven. Sinds twee jaar horen wij steeds meer verhalen over de kloof tussen kansarm en kansrijk. En dit frustreert ons.

Wij vinden het hoog tijd om mensen met uiteenlopende achtergronden en levensverhalen met elkaar kennis te laten maken. Om hun verhalen zichtbaar te maken, te delen en zo onderling begrip te vergroten. Dit doen wij door ons de komende jaren (2023-2028) te richten op kansengelijkheid. Met veldonderzoeken, theatrale meet-ups en stadsprojecten onderzoeken, bevragen en bekritiseren wij de stand van kansengelijkheid in Nederland en gaan wij op zoek naar meer gelijkwaardigheid.
 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK