Vergeet-me-niet : recepten om nooit te vergeten
 
  • Vergeet-me-niet
  • Wijkprojecten
  • Blog: lees een verhaal

Vergeet-me-niet : recepten om nooit te vergeten

Theatermaker Eva ging in Meerburg op zoek naar recepten die we niet mogen vergeten.

De makers van PS|theater zijn in de wijk Meerburg om herinneringen op te halen en te zoeken naar vergeten verhalen van de wijk. Eva ging op zoek naar recepten die we nooit mogen vergeten. 

"Het is zaterdagochtend - met een auto volgeladen met hapjes rijd ik naar het PS-huis om daar Julia op te pikken. Met posters, flyers, pennen, papieren onder de arm stappen we mijn autootje weer in. Zonder koffie. Amai. Zonder koffie; omdat we eigenlijk eerst een kop koffie hadden moeten drinken voordat we wakker genoeg zijn om het koffie-apparaat in het PS-huis te snappen. Even denk ik aan het vorige koffiezetapparaat… Maar we zijn hoopvol. We zullen toch wel ergens een kop koffie kunnen bemachtigen - het is ten slotte wijkfestival…

Want dat is waar we heen gaan. We staan vandaag met de keet op het wijkfestival in Meerburg/Roomburg. Met al die flyers en posters bij ons schiet de zin “Veronica komt naar je toe deze zomer!” door mijn hoofd - en ik zie mezelf nog stiekem gluren door het raampje dat er tussen de hal en de woonkamer was (wat zeg ik; is -  zolang mijn ouders er wonen is dat raampje onveranderd) als de oppas naar Veronica zat te kijken… Veronica had een reclame voor Veronica waarin ze reclame maakten voor een team van blonde meisjes die in de zomer reclame maakten voor Veronica, met flyers, op festivals…

Misschien is het mijn lage cafeïne-peil, maar het verbaast me hoe vaak mijn gedachten even naar vroeger schieten. Niet speciaal naar hele bijzondere dingen, maar naar beelden die er blijkbaar nog zijn, die ik om welke reden dan ook niet vergeten ben. Terwijl ik toch geregeld vergeet waar ik mijn sleutels nu weer heb gelaten. En dat lijkt me belangrijker dan ‘Veronica komt naar je toe deze zomer’.
Misschien komt het door straatmuzikant Tjebbe die “Today is gonna be the day that they’re gonna throw it back to yaaaa’ zingt.
En misschien zitten mensen gewoon zo in elkaar. Dat we vol met geleefd leven zitten dat af en toe weer tot leven komt.

Gelukkig maar. Voor mij. Want zodra iemand één van de hapjes die ik gemaakt heb in zijn of haar mond steekt vraag ik ze “heeft u nog een recept dat we niet mogen vergeten?”
Stiekem verwacht ik flamboyante recepten die van moeder op moeder op moeder doorgegeven zijn….  Iedereen - zelf twee jongens van een jaar of 11 - delen die recepten met me. En schetsen daarbij van dat soort kleine momenten die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk waren, in dat moment, van aan tafel zitten met kinderen, van een moeder die staat te koken, samen met pappa pizzabodem in de spar kopen.

Vergeet-me-niet : recepten om nooit te vergeten

En toch, dat zijn de recepten die we niet mogen vergeten. Juist die een gevoel van dichtbij en aan tafel oproepen. Van een samen dat zo alledaags was dat - juist omdat het er niet meer is - wel voor altijd mocht duren.

De weckpot zit vol met recepten, voor Vergeet-me-niet van 7 oktober trek ik er eentje blind uit en die ga ik sowieso maken... Tot die tijd gooi ik nog even wat flarden van zinnen van mensen die ik deze zaterdag mocht verzamelen in de pan;

De man “O! Schrijf je recept van rijst met rotzooi op!” Het recept dat de vrouw op schrijft noemt ze zelf ‘rijst met rommeltjes’

Een vrouw: “Joh, ik heb helemaal geen recepten… kan helemaal niet koken… ik ben allang blij dat iedereen nog leeft. (korte stilte) Zo heb ik een keer mijn zoon bijna vergiftigd… Met aardappel anders”

“Ja, erwtensoep… Met worst. Ja! Met worst! Maar ik heb al heel lang geen erwtensoep meer gegeten. Nee, dat smaakt nergens meer naar sinds ze dood is.”

“Wanneer ik dit maak? Nou, als zij (hij knikt naar zijn vrouw) me zo aankijkt.”

“Pannekoeken. Omdat mijn moeder die maakt. Ik weet niet zo goed wat de ingredienten zijn. O wacht ik weet het al"  Bij ingrediënten schrijft het jongetje van 11 ‘Mijn moeder’

 

Eva K. Mathijssen 22-09-2018

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK