Het thuis van de pilgrim
 
  • Nestelaar
  • Wijkprojecten
  • Blog: lees een verhaal

Het thuis van de pilgrim

Rafaëlle Kwakkel en het thuis van de pilgrim.

Op zoek naar het niet-vanzelfsprekende thuis beland ik toch in een huis: een prachtig bewaard gebleven en gerestaureerd pand uit de tijd van de Pilgrims. In dit pand aan de Beschuitsteeg is het Leiden American Pilgrim Museum gehuisvest. 

Het thuis van de pilgrim

Er hebben geen Pilgrims gewoond, maar door het archief van landkaarten en andere documenten, literatuur en de inboedel uit de zeventiende eeuw of eerder, krijgt de bezoeker een goede indruk van de sfeer in de Pieterswijk zoals de Pilgrims die in 1609 kunnen hebben aangetroffen.

Samen met een moeder en dochter word ik rondgeleid door de directeur van het museum: een meneer met een indrukwekkende wandelstok, zo eentje met een ivoren knop. Uit zijn eerste antwoord op onze vragen blijkt al dat hij van de collectie van zijn museum en de geschiedenis van de Pilgrims het fijne weet, bij ieder voorwerp hoort een bijzonder verhaal. Zo is er bijvoorbeeld een raadselachtig vaandel, vol symbolen die met een code en wat hulp van de directeur gekraakt kunnen worden.

Aan het eind van mijn bezoek vind ik tot mijn grote geluk een dikke pil met de titel “Strangers and Pilgrims, Travellers and Sojourners: Leiden and the Foundations of Plymouth Plantation” op tafel. In dit boek worden de Britten die naar Nederland trokken zo gedetailleerd en persoonlijk beschreven, dat ze meer dan een naam of trouwakte worden, en ineens een eigen geschiedenis en persoonlijkheid krijgen. Via het boek maak ik kennis met William Bradford, een Pilgrim die toen hij negentien was in Leiden terechtkwam en er tot zijn dertigste bleef wonen.

Bradfords levensloop is zo boeiend dat ik thuis kijk of ik, om mijn onderzoek voort te kunnen zetten, de dikke pil in de catalogus van de Universiteitsbibliotheek kan vinden. Ik zoek op auteur Jeremy Dupertuis Bangs. De man op de foto’s die Google me aanraadt, komt me bekend voor… het is de directeur van het museum, de man met de wandelstok! Na mijn opwinding met Erica te hebben gedeeld, neem ik contact op met meneer Bangs voor een nieuwe afspraak, om zoveel mogelijk over Bradford en zijn broeders te weten kunnen komen. Wordt vervolgd…

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK