De affaire Nanna
 

Een theatrale reconstructie van de moordaanslag op de Leidse Maria in 1944. Een vrouw die zich voordoet als Nanna en aanpapt met de Duitsers. Een schoonfamilie die actief is in het Leidse verzet.

“Wij vertellen het verhaal. En ja, het zou mooi zijn als we daarbij dichter bij de waarheid komen.”

Op woensdagavond 22 maart 1944 wordt Maria Arnoldus, alias Nanna, neergeschoten op de drempel van haar huis. De kogel doorboort haar wang en ketst af op haar kies. Maria overleeft de aanslag, maar de dader wordt nooit gevonden. Wat er wel gevonden wordt, is een papiertje met de tekst ‘Loon voor laf verraad’ en een stapel liefdesbrieven van een SS’er. Opmerkelijk, aangezien Maria getrouwd is met een Dubbeldeman: de grootste verzetsfamilie van Leiden. Was Maria een moffenmeid of verzetsheldin? 

75 jaar later gaan theatermakers Oukje den Hollander en Tijs Huys op zoek naar de waarheid. Maar hoe dichter ze bij die waarheid komen, hoe meer zij verstrikt raken in een web van fabels en feiten, roddels en raadsels, theatrale interpretaties en technische rapportages. Is de waarheid 75 jaar later nog te achterhalen?    

De affaire Nanna wordt gemaakt in samenwerking met Erfgoed Leiden e.o. In 2020 werd het politierapport rondom de aanslag op Maria geopenbaard. Al snel waren de theatermakers en archivarissen het er over eens: dit verhaal moest verder onderzocht worden. De affaire Nanna is onderdeel van Dossier 071: de digitalisering van de politiearchieven uit de oorlogsjaren 1940 t/m 1945 van Leiden en Katwijk. 

Livestream

De affaire Nanna wordt gespeed via een livestream. Via een livestream kijk je vanuit je woonkamer (of waar je maar wil) naar de voorstelling die op dat moment live gespeeld wordt. Je krijgt toegang tot de voorstelling via een link die ongeveer een uur voor aanvang wordt gemaild. Je hoeft hiervoor geen apart programma te downloaden. Een computer, laptop of tablet en een stabiele internetverbinding is voldoende.

Praktisch

Kaarten kosten € 15,00 en zijn te koop via deze link >

De affaire Nanna Liefdesbrief

Speeldata


 

Bestel je kaarten

Online

credits

De affaire Nanna
 

tekst en regie: Pepijn Smit | tekst en spel: Oukje den Hollander en Tijs Huys | dramaturgie: Erica Smits | vormgeving: José Warmerdam- van Beek | met dank aan: Mondriaan Fonds, Cor de Graaff, team PS|theater en Erfgoed Leiden e.o.

Partners

De affaire Nanna
De affaire Nanna
De affaire Nanna
De affaire Nanna

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK